Kategorie bloga

SUBSKRYBUJ

Grill - Wędzarnia - czyli przegląd domowych wędzarni do 500 zł

0 Przez: admin Wyświetlenia: 1659
Grill - Wędzarnia - czyli przegląd domowych wędzarni do 500 zł

Wędzenie, czyli jak to działa

Wędzenie to proces, podczas którego mięso, ryby bądź sery wystawiane są na działanie wędzarniczego dymu drzewnego, który powstaje w trakcie spalania kawałków drewna, drewnianych zrębów lub trocin. Wędzenie zmienia aromat, kolor oraz smak produktów, wytapia z nich tłuszcz, obsusza ich powierzchnię, odparowuje zawartą w nich wodę i umożliwia spożywanie gotowych wyrobów bez dalszej obróbki cieplnej. Wędzenie produktów solonych oraz peklowanych ułatwia przenikanie w głąb składników zawartych w dymie, a ponadto sprawia, że mają one dużo ładniejszy kolor. Ze względu na działanie bakteriobójcze wędzenie zwiększa również trwałość wyrobów, dzięki czemu można je dłużej przechowywać. Produkty można wędzić w wędzarni ogrodowej (drewnianej, ceglanej, metalowej)  która wyglądem przypomina grill.

Tagi: grill

Komentarze

Napisz komentarz

Nasza lokalizacja

ul.Targowa 60
26-700 Zwoleń

+48 604 559 950

Poniedziałek - Piątek: 08:00-17:00